Sant Miquel de Vilaclara
(El Bruc - Anoia)

El Bruc - Sant Miquel de Vilaclara, cup sota l'absis (Foto: Albert Esteves, 2009)

El Bruc - Sant Miquel de Vilaclara, pica exterior

El Bruc - Sant Miquel de Vilaclara, pica exterior (Foto: Albert Esteves, 2009)

Situació Camí de can Guixar, prop del túnel del Bruc
Necessita intervenció urgent
Capella romànica situada dins el terme del castell de la Guàrdia, actualment adossada al mas abandonat de can Guixà. Surt esmentada el 1068 en un document de donació dels senyors del castell al monestir de Sant Cugat. En l'actualitat, es troba en molt mal estat, després d'haver estat aprofitada com una dependència més dels pagesos de la masia, amb un cup excavat sota el presbiteri. Constava d'una nau única amb volta de mig punt, ara esfondrada, reforçada amb posterioritat amb un arc ogival. L'absis presenta arcuacions i lesenes llombardes, molt semblants a les de Santa Maria del Bruc. Es pot datar cap a la fi del segle XI.