El Timbaler del Bruc
(El Bruc - Anoia)

El Bruc - El Timbaler (Foto: Albert Esteves, 2009)

El Bruc - El Timbaler (Foto: Alba Esteves, 2009)

AutorFrederic Marès Deulovol
Situació Bruc del Mig / Bruc de Dalt
El monument va ser inaugurat el 1952, amb la presència de Franco, quan només era una maqueta de guix. L'obra final, realitzada amb pedra de Sant Vicenç de Castellet, es va col·locar dos anys després.

Commemora la batalla del Bruc, lliurada contra les tropes napoleòniques per un contingent molt inferior en nombre, format pel sometent dels pobles de la contrada amb alguns soldats suïssos de l'exèrcit espanyol, els dies 6 i 14 juny de 1808. La llegenda diu que la victòria es va aconseguir gràcies al timbaler que, amb la reverberació del repic del seu timbal, va espantar els francesos creient que s'enfrontaven a un exèrcit molt superior. Algun historiador coetani identifica aquest personatge amb un noi de Santpedor que es deia Isidre Lluçà i Casanoves.