L'Abric Romaní
(Capellades - Anoia)

Capellades - Abric Romaní (Foto: Viladecapellades.cat)

TipusJaciment arqueològic
PeríodePrehistòria
Situació Cinglera del Capelló
Important jaciment arqueològic situat al cingle del Capelló. El nom fa referència a l'industrial capelladí Amador Romaní, que el va descobrir, l'any 1909. Es tracta d'un hàbitat paleolític d'entre 40.000 i 80.000 anys d'antiguitat que ha permès trobar nombroses restes excepcionalment conservades. Es tracta d'estris de fusta i de sílex i gran quantitat de fogars i ossos dels animals que servien d'aliment als neandertals, els quals utilitzaven aquest assentament per a estades no gaire llargues, com a lloc de pas. Les excavacions segueixen en curs per part d'equips de recerca de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, dirigits per Eudald Carbonell. És visitable i hi ha un servei de visites guiades i comentades (informació i reserves: Museu Molí Paperer de Capellades).