Església de Santa Càndia
(Orpí - Anoia)

Orpí - Santa Càndia, campanar

Orpí - Santa Càndia, campanar (Foto: Albert Esteves, 2009)

Orpí - Santa Càndia

Orpí - Santa Càndia, porta (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1916)

Orpí - Santa Càndia, clau de volta (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1916)

Orpí - Santa Càndia, goigs

Orpí - Santa Càndia, goigs (Foto: Nora Vela, 2009)

Situació Camí de Santa Càndia, carretera de Carme
InterèsEspecial interès Interessant
Està situada al petit agregat homònim, prop de la riera de Carme. Està documentada des de l'any 1368 però algunes excavacions han trobat rastres de sitges del segle X i fonaments d'una església romànica que no es degué arribar a alçar. El temple actual és gòtic, construït entre els segles XIV (capçalera poligonal) i XV (primer tram de la nau i portada). Té una nau única, coberta amb volta de creueria. La portada és d'una gran riquesa ornamental, pròpia del gòtic tardà. L'arc conopial és envoltat de relleus vegetals, tema que es repeteix als capitells d'on arrenquen les arquivoltes, excepte el guardapols exterior que es recolza en unes imatges d'àngels. Al timpà hi ha una imatge de Santa Càndia sota un petit dosseret. De l'interior cal destacar les claus de volta. L’església va ser restaurada per la Diputació de Barcelona l’any 1985.