Escultura Prometeu encadenat
(Igualada | Nucli antic - Anoia)

Igualada - Prometeu encadenat (Foto: Anna Corcoll, 2022)

Igualada - Prometeu encadenat (Foto: Albert Esteves, 2022)

AutorJosep Campeny Santamaria / Joaquim Ros Sabaté (còpia)
Situació Plaça de Sant Miquel
Els anys 1879 i 1903, l'escultor igualadí Josep Campeny va realitzar dues escultures, en guix, dedicades al tema mitològic dels dotze treballs d'Hèrcules: en una es veu l'àliga devorant el fetge de Prometeu una correspon a la lluita Prometeu, mentre que l'altra mostra la lluita entre Hèrcules i l'àliga. Els originals es troben a l'ateneu Igualadí. L'any 1972, Joaquim Ros i Sabaté va realitzar sengles còpies en bronze que es poden contemplar a les places de Sant Miquel i del Pilar.

L'obra Prometeu encadenat, de 1879, representa l'heroi mitològic Prometeu, encadenat a la muntanya, amb una àliga devorant-li el fetge. Prometeu, que va robar el foc per donar-lo als humans, va ser castigat pels deus a aquest càstig etern, perquè el fetge se li regenerava constantment i l'àliga no parava mai de menjar-se'l.