Església de Sant Pere
(Jorba - Anoia)

Jorba - Església de Sant Pere (Foto: Albert Esteves, 2009)

Jorba - Església de Sant Pere, portada

Jorba - Església de Sant Pere, portada (Foto: Albert Esteves, 2009)

Jorba - Església de Sant Pere, 1923

Jorba - Església de Sant Pere, 1923 (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1923)

Jorba - Església de Sant Pere, retaule barroc, cremat el 1936 (2)

Jorba - Església de Sant Pere, retaule barroc, cremat el 1936 (2) (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1923)

Jorba - Església de Sant Pere, retaule cremat el 1936

Jorba - Església de Sant Pere, retaule cremat el 1936 (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1923)

AutorJoan Gibert
Situació Carrer Major
InterèsEspecial interès Interessant
És d'estil gòtic tardà, auster i massís, amb escasses obertures, gairebé sembla una fortalesa. Va ser construïda entre 1551 i 1558 pel mestre d’obres Joan Gibert, de Bellpuig. Consta d'una nau coberta amb volta de creueria, amb capelles laterals i absis poligonal. A la clau d'una de les voltes hi ha l'escut dels Rajadell, senyors del castell a l'època. Té un sòlid campanar de torre de planta quadrada. Els murs estan fets amb carreus de pedra ben escairats, amb filades regulars però de diferent amplada. El portal és de llinda recta i motllurada i està capçada amb un guardapols conopial amb àngels a les mènsules. Al seu damunt hi ha una rosassa. Cal destacar les gàrgoles amb forma d'animal salvatge. L'any 1936 van ser destruïts els seus retaules, un barroc que presidia l'altar i un altre renaixentista, procedent de la capella del castell.