Clariana
(Argençola - Anoia)

Argençola - Clariana

Argençola - Clariana (Foto: Albert Esteves, 2009)

Situació Carretera BV-2212
És el segon nucli històric del terme, força allunyat del nucli principal. De fet, s'ha proposat que passi a formar part del municipi de Sant Martí de Tous, amb el qual està millor comunicat. S'hi pot accedir per carretera des d'Igualada/Sant Martí de Tous o des d'Argençola o bé, per camí rural, des de Jorba.
El lloc va ser repoblat a la fi del segle X per Eldemar de Clariana, fill dels vescomtes de Girona. Fins al segle XIV va ser possessió del monestir de Sant Cugat. Està centrat per l'església de Santa Maria, al costat de la qual hi ha l'antiga rectoria, ara convertida en casa de turisme rural. Al voltant hi ha unes quantes cases, molt restaurades, i als encontorns diverses masies esparses i les restes del castell.