Capella de la Mare de Déu de la Salut
(Barcelona | La Salut - Barcelonès)

Barcelona - Capella de la Mare de Déu de la Salut

Barcelona - Capella de la Mare de Déu de la Salut (Foto: Albert Esteves, 2021)

Barcelona - Capella de la Mare de Déu de la Salut (Foto: Valentí Pons, 2008)

Barcelona - Casa desapargeuda annexa a la capella de la Mare de Déu de la Salut

Barcelona - Casa desapargeuda annexa a la capella de la Mare de Déu de la Salut (Foto: Valentí Pons, 2008)

Situació Carrer Escorial, 181-183 / Mare de Dé de la Salut, 42-44
A mitjan segle XIX aquesta era una zona rural, amb masies esparses. Una d'elles, can Xipreret, era propietat d'Antoni Maria Morera i Colom, que la feia servir com a segona residència. Va ser ell qui, l'any 1864, va decidir erigir una capella dedicada a la Verge, molt a prop de la seva masia. Durant la construcció, va sorgir una font d’aigües potables ferruginoses, que es va denominar Font de la Salut.

És un edifici senzill, amb una decoració molt austera, limitada de fet al portal ogival, d'estil neogòtic. Va ser cremada l'any 1936 i restaurada l'any 1945. A l'interior hi ha un cambril amb la Mare de Déu. L'any 1960 s’hi van instal·lar unes pintures decoratives de Carles Llobet i Raurich.

A tocar de la capella hi havia una casa amb torratxa, construïda també el 1864, on s'hi havia posat un campanar de cadireta (podem veure-ho a les fotos adjuntes), tristament desapareguda fa pocs anys.