Retaule de Santa Maria de Rubió
(Rubió - Anoia)

Rubió - Retaule de Santa Maria, Anunciació

Rubió - Retaule de Santa Maria, Resurrecció

AutorMestre de Rubió
Situació Crtra. de Rubió, BV1037
Al presbiteri de l'església de Santa Maria es conserva un retaule gòtic de gran valor, pintat durant el segle XIV per un deixeble de Ramon Destorrents, al qual es coneix com a Mestre de Rubió. L'obra està pintada al tremp sobre fusta. Consta de tres cossos verticals subdividits en tres requadres als laterals i dos al cos central, en els quals es representen escenes del Nou Testament, concretament els goigs de la Mare de Déu. Als muntants hi ha figures de sants.

La predel·la original es conserva al Museu Episcopal de Vic. La que hi ha actualment és una reproducció feta posteriorment per l’escultor Emili Colom, el qual va incorporar alguns personatges que representen diversos tècnics que es van ocupar de la darrera restauració del recinte el 1989, que no apareixen evidentment a l’original que es conserva a Vic.

El retaule va ser construït en l'últim quart del segle XIV, quan era senyora de Rubió Francesca de Timor, també senyora de Savallà. Aquesta dama va contraure matrimoni amb Berenguer de Boixadors, amb qui va tenir un fill, Bernat, per la qual cosa trobem com a escut heràldic posterior als Castellolí l'escut propi de la nissaga Timor-Boixadors, un cérvol.