Sant Martí de Maçana
(Rubió - Anoia)

Rubió - Sant Martí de Maçana (Foto: Albert Esteves, 2009)

Rubió - Sant Martí de Maçana, cementiri

Rubió - Sant Martí de Maçana, cementiri (Foto: Albert Esteves, 2009)

Situació Camí de Can Palomes / Camí de Sant Martí de Maçana, BV-1031 Km 9'1
El terme de Maçana va ser una parròquia independent fins a l'any 1840, quan va ser agregat a Rubió. Les primeres notícies del lloc es remunten a l'any 990, però l'església no apareix documentada fins a mitjan segle XI. Al segle XIV estava dedicada a sant Iscle. Tot i el seu origen romànic, ha estat molt ampliada i modificada al llarg del temps. Té planta de creu llatina i coberta amb volta apuntada. El campanar és de planta rectangular, reconstruït als inicis del segle XX després que hagués resultat afectat per un llamp. El seu aspecte actual respon bàsicament a la reforma del segle XVIII, amb elements aprofitats de l'obra romànica. Adossada a l'església hi ha la rectoria, edificada el 1736.