Sant Pere d'Ardesa
(Rubió - Anoia)

Rubió - Sant Pere d'Ardesa

Rubió - Sant Pere d'Ardesa (Foto: Albert Esteves, 2009)

Situació Crtra. BV-1037, km 2, camí de can Tudó
Està situada dins el terme del desaparegut castell d'Ardesa i al seu inici va tenir funcions parroquials. Surt esmentada en un document de l'any 1082. Cap al segle XIII o XIV va passar a ser sufragània de Santa Maria de Rubió. Té una sola nau capçada amb un absis semicircular decorat amb lesenes i arcuacions llombardes. El portal és de punt rodó, adovellat i ressaltat amb una arquivolta. L'obra romànica es va realitzar en dues etapes, la primera a mitjan segle XI, època a la qual correspon la capçalera, i la segona l'any 1192. Amb el temps va restar abandonada i es va esfondrar la nau. Ha estat restaurada l'any 2009.