Sant Pere de Comalats
(Copons - Anoia)

Copons - Sant Pere de Comalats (Foto: Albert Esteves, 2009)

Copons - Cases de Comalats

Copons - Cases de Comalats (Foto: Albert Esteves, 2009)

Copons - Sant Pere de Comalats. Interior

Copons - Sant Pere de Comalats. Interior (Foto: Germà Garcia -Fons fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1998)

Situació Camí que surt de la carretera de Calaf a Jorba, km 21
Situada al petit llogarret de Comalats, sempre ha estat una capella sufragània de Santa Maria de Copons. Està documentada des de l’any 1038, quan se l’anomena Sant Pere de Copons. El nom de Comalats apareix en un testament de l’any 1196. Consta d’una única nau, sobrealçada amb posterioritat i coberta amb volta de llunetes, capçada amb un absis semicircular cobert amb volta de quart d’esfera i obert només amb una estreta espitllera. La porta és de mig punt, adovellada, posterior a l’obra original. Per l’estructura i tipus d’aparell es pot datar al segle XII, tot i que ha sofert moltes reformes posteriors, la més important l’any 1889, quan es va refer el sostre.