Castell de Segur
(Veciana - Anoia)

Veciana - Castell de Segur, en procés de restauració (Foto: M.Terersa Roca, 2016)

Veciana - Castell de Segur

Veciana - Castell de Segur (Foto: Albert Esteves, 2009)

Situació Segur
Les restes del castell de Segur es troben a la part alta del turó on s'arrecera el poble. La fortalesa està documentada des de l'any 1158. Des del segle XIII en són senyors els Calders, que el posseïen per donació dels vescomtes de Cardona, i que des de 1380 van posseir també el domini de Miralles i Veciana. El conjunt va formar la baronia de Segur. A començament del segle XVIII va passar als Copons, després als Grimau i finalment als Vilallonga.

D'aquell castell es conserven només les bases i alguns trams dels murs d'un edifici quadrat amb torres rodones als angles i a l'interior una cambra amb volta rebaixada. Podria haver estat construït cap al segle XIII i va ser enderrocat el 1616 per ordre del virrei de Catalunya perquè s'havia convertit en un amagatall de bandolers. L'any 2016 es troba en procés de restauració.