Molí de la Roda
(Veciana - Anoia)

Veciana - Molí de la Roda, restes del mecanisme del molí

Veciana - Molí de la Roda, restes del mecanisme del molí (Foto: Albert Esteves, 2009)

Veciana - Molí de la Roda (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1925)

Situació Camí que surt de la carretera de la Panadella a Calaf
Important casalot que fou casa senyorial dels barons de Segur (es coneix també com Molins de Segur i, antigament, rebia el nom de Sobirà o Guardiol). És un gran edifici d'origen molt antic però refet al segle XVII, quan va ser enderrocat el castell i els barons hi van fixar la residència. Té planta quadrada, amb una torre en un dels angles que correspon a la part més antiga de la casa i que va fer funcions de presó de la baronia. La façana principal té portal adovellat de punt rodó amb un escut a la dovella central. També hi ha una porta d'estil renaixentista emmarcada amb pilastres estriades. Al costat del casal hi hagué els molins senyorials, la roda d'un dels quals encara es conservava al segle XX. Actualment funciona com a casa de colònies.