Sant Pere de Montfalcó el Gros
(Veciana - Anoia)

Veciana - Sant Pere de Montfalcó (Foto: Albert Esteves, 2009)

Veciana - Sant Pere de Montfalcó, des del castell

Veciana - Sant Pere de Montfalcó, des del castell (Foto: Albert Esteves, 2009)

Situació Camí de Veciana a Montfalcó
Situada prop del nucli de Montfalcó, del qual en va ser l'església parroquial abans de passar a ser sufragània de Veciana, cap als segles XIII-XIV. Està documentada des de l'any 1065. L'edifici, conservat en molt bon estat, és una obra romànica del segle XII, alterada amb posterioritat amb el sobrealçat de l'absis i l'escurçament de la nau per la banda de ponent, on s'hi va alçar un campanar de doble espadanya. La porta està situada al cantó sud i és d'arc de mig punt, adovellada. Exteriorment, es veuen només els murs nus, fets amb carreus de mida mitjana, només desbastats i sense cap ornament.