Santa Maria del Camí
(Veciana - Anoia)

Veciana - Santa Maria del Camí (Foto: Albert Esteves, 2009)

Veciana - Santa Maria del Camí, finestra de l'absis

Veciana - Santa Maria del Camí, finestra de l'absis (Foto: Albert Esteves, 2009)

Situació Crtra. N-IIa, km 540
En el seu origen va ser una petita capella que feia funcions d'hospitals dels viatgers que recorrien l'antic camí ral de Barcelona a Lleida. A partir de 1228 va passar a mans del monestir de Santa Cecília de Montserrat, que hi va fundar un petit priorat. Posteriorment, va ser sufragània de la parròquia de Santa Maria d'Albarells, fins que el 1868 va esdevenir el centre d'una nova parròquia. Va deixar de tenir culte el 1919, quan es va construir al seu costat (però ja dins el municipi d'Argençola) una església més gran.

L'església romànica (del segle XII) és un edifici adossat a una casa, amb la qual es comunicava, d'una sola nau, capçada amb un absis semicircular, i coberta amb volta de canó. A l'absis hi destaca una finestra rodona feta amb dovelles radials i emmarcada d'una sanefa amb puntes de diamant. La porta està situada a la façana nord. Està emmarcada amb dos de mig punt adovellats, en degradació. Al seu damunt hi ha l'escut heràldic de Santa Cecília de Montserrat.