Castell de Calaf
(Calaf - Anoia)

Calaf - Castell

Calaf - Castell

Calaf - Castell (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1924)

Situació Carrer Xuriguera
Està situat dalt d'un turó a la part alta del poble. Degué ser construït poc després de l'any 1015, quan el bisbe Borrell d'Osona va fer donació dels puigs de Calaf (Kalafum), Calafell i Ferrera per tal que hi alcés fortificacions i hi repoblés el terme. Durant els segles següents en van ser senyors els vescomtes de Cardona, sota el domini eminent del bisbat de Vic. Els Cardona en van mantenir la possessió fins a l'extinció de les senyories, el segle XIX, tot i que el castell es va enrunar l'any 1781, juntament amb l'església de Sant Pere, situada dins el recinte murat.

Les restes que ens han pervingut, probablement fruit d'una ampliació dels segles XII-XIII, denoten que era un castell força notable. Tenia planta pentagonal amb els angles arrodonits. Els seus murs assolien un gruix de 3 m i una alçada, en alguns trams, de més de 10 m. A l'angle nord-est hi les restes d'una torre de planta circular. La porta dóna al cantó del poble. Ha estat restaurat recentment.