Cripta de Santa Calamanda (església de Sant Jaume)
(Calaf - Anoia)

Calaf - Cripta de l'església de Sant Jaume

Calaf - Cripta de l'església de Sant Jaume (Foto: Albert Esteves, 2009)

Calaf - Cripta de l'església de Sant Jaume (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1924)

Calaf - Santa Calamanda

Calaf - Santa Calamanda (Foto: Valentí Pons, 2015)

Calaf - Cripta de l'església de Sant Jaume (Foto: Valentí Pons, 2015)

Situació Carrer Sant Jaume
Sota el presbiteri de l'església hi ha la cripta, amb entrada des de l'església o des del carrer Sant Jaume. Va ser construïda l'any 1649 i estatja les restes de santa Calamanda, de gran veneració local i que compta amb confraria pròpia.

Segons la tradició, Calamanda vivia a Calaf entre els segles III i IV i es va negar a abandonar el cristianisme tal com manava l'emperador. Per tal d'impedir que es pogués senyar, el seu parar va manar que li tallessin els braços però ella va continuar fent-ho amb els peus. Llavors la ver tallar en dos trossos; el tronc va quedar a Calaf i l'altra part va anar a parar a Cardona.