Sant Joan de Vilamajor
(Pujalt - Anoia)

Pujalt - Sant Joan de Vilamajor

Pujalt - Sant Joan de Vilamajor (Foto: Albert Esteves, 2009)

Situació Vilamajor, accés des de la carretera de La Panadella a Calaf
Està situada al petit nucli de Vilamajor, prop de l'Astor, a l'extrem ponentí de la comarca. Depenia originalment de Santa Maria de l'Estany, com a sufragània de la parròquia de Segur, situació que encara es mantenia al segle XVII. Està documentada des de l'any 1157. Consta d'una sola nau coberta amb volta de canó i capçada amb un absis semicircular. Posteriorment s'hi va afegir una capella lateral, que fa de sagristia. L'absis està decorat amb un fris d'arcuacions llombardes de factura senzilla. La nau està reforçada amb uns contraforts laterals d'època tardana. La porta original era al cantó de migdia i va ser tapiada posteriorment. La porta actual és de mig punt, adovellada, i a la dovella central encara s'hi pot veure, molt desgastada, una imatge de Sant Miquel o de Sant Jordi matant el drac. L'edifici va ser restaurat l'any 2000.