Mas Sant Hilari
(Abrera - Baix Llobregat)

Abrera - Mas de Sant Hilari. Detall d'algunes mènsules (Foto: Albert Esteves, 2021)

Abrera - Mas de Sant Hilari. Pou al costat de la casa

Abrera - Mas de Sant Hilari. Pou al costat de la casa (Foto: Albert Esteves, 2021)

Situació Camí de Sant Hilari
Masia situada vora el riu, al costat mateix de la capella homònima. Està documentada des de l'any 1252, quan el senyor del castell, Ramon de Voltrera, la llega al seu fill homònim, a la primera meitat del segle XVII, concretament al Llibre de la cobrança de l'oli, on es registraven els lliuraments periòdics d'oli a l'església. És un interessant edifici d'estructura basilical, amb planta pis i golfes, coberta a dues aigües. El portal és adovellat i està situat fora de l'eix de simetria, al centre del qual hi ha un rellotge de sol.

La casa va ser objecte de remodelació l'any 1911, moment en el qual es va embellir la façana amb un rellotge de sol, es van decorar els pedrissos amb esgrafiats i es van afegir els guardapols de les finestres. Són curioses les mènsules d'aquests trencaaigües, amb formes de caps d'animals.