Església de Sant Pere de l'Arç
(Calonge de Segarra - Anoia)

Calonge de Segarra - Església de Sant Pere de l'Arç (Foto: Albert Esteves, 2009)

Calonge de Segarra - Sant Pere de l'Arç, retaule de Sant Pere

Calonge de Segarra - Sant Pere de l'Arç, retaule de Sant Pere (Foto: Ajuntament de Calonge)

Situació Sant Pere de l'Arç
Inicialment va se sufragània de Santa Fe de Calonge tot i que cap al segle XIV adquirí la condició de parròquia, que encara manté. Va estar vinculada a la canònica de Sant Vicenç de Cardona. Està documentada des de l'any 1038 i va ser reonsagrada el 1148, quan es degué renovar l'edifici, que és el que bàsicament ens ha pervingut.. Consta d'una nau capçada amb un absis semicircular. La volta va ser reemplaçada durant el segle XVIII, època en la qual es deuria construir també l'espadanya. La porta duu la data de 1886. La part més interessant és l'absis, que ens mostra un fris d'arcuacions cegues sota el ràfec de la teulada.
A l'interior es conserva un notable retaule barroc dedicat a sant Pere i un altre de renaixentista dedicat a santa Maria.