Santa Magdalena de la Vall (o del Soler)
(Calonge de Segarra - Anoia)

Calonge de Segarra - Santa Magdalena de la Vall

Calonge de Segarra - Santa Magdalena de la Vall (Foto: Albert Esteves, 2009)

Situació Camí que surt de la carretera de Calaf a Ponts, km 32
Necessita intervenció urgent
Està adossada a un mas enrunat conegut com el Soler o Solerot. Apareix en un document de l'any 1294 però l'edifici és anterior, segurament de la segona meitat del segle XII, retocada cap a la fi del XVII, després d'una visita episcopal el 1685 fruit de la qual es menà arreglar la coberta. El seu estat actual és deplorable, amb la coberta esfondrada i l'interior molt deteriorat. Amb tot, mostra molt bé la seva estructura original romànica, d'una sola nau capçada amb un absis semicircular i coberta amb volta de canó de mig punt. La porta, adovellada, respon a una modificació posterior, potser al del segle XVII. La porta original, al mur de migdia, és la que ara comunica amb la casa.