Santa Maria de Dusfort
(Calonge de Segarra - Anoia)

Calonge de Segarra - Santa Maria de Dusfort, capçalera

Calonge de Segarra - Santa Maria de Dusfort, capçalera (Foto: Albert Esteves, 2009)

Calonge de Segarra - Santa Maria de Dusfort, pica baptismal

Situació Dusfort, carretera e Calaf a Ponts
El petit nucli de Dusfort (escrit a vegades Durfort) estava presidit per un castell, desaparegut, anomenat Follia. El castell i l'església estan documentats des de l'any 1040 com a possessió de la canònica de Sant Vicenç de Cardona. Va ser parroquial del poble de Fulla fins a mitjan segle XII. Després va passar a ser sufragània de la parròquia de Conill fins el segle XIX i des d'aleshores de Mirambell. Tot i el seu origen romànic, l'edifici ha estat molt modificat en èpoques posteriors. La nau va ser allargada fins a integrar l'antic absis formant una capçalera quadrangular. També són fruit de remodelacions tardanes la porta de llinda recta, les capelles laterals i el campanar d'espadanya.