Castell d'Argençola
(Argençola - Anoia)

Argençola - Castell

Argençola - Panoràmica des del castell

Argençola - Panoràmica des del castell (Foto: Albert Esteves, 2009)

Situació Argençola, dalt del turó, al costat de l'església
Necessita intervenció urgent
Documentat des de l'any 1031, poc abans que el terme fos devastat per una escomesa sarraïna. No el tonem a trobar referenciat fins al segle XII, vinculat al llinatge dels Clariana. Posteriorment va passar als Balsareny, als Aguiló i als Talarn (segles XIII i XIV). Després en van ser senyors els Argençola que, al segle XVIII, en van ser nomenats marquesos.
Actualment es troba enrunat i amb prou feines es pot veure dempeus un llenç de mur, el basament d'una torre rodona i una estança coberta amb volta de pedra (potser una cisterna) ara tancada,"ocupada" i plena de pintades. Tractant-se d'un Bé Cultural d'Interès Nacional és una vergonya que es trobi en aquest estat.