Fortificació de Viladaspis (castell de Rocamora)
(Argençola - Anoia)

Argençola - Fortificació de Viladaspis (Foto: Albert Esteves, 2009)

Argençola - Panoràmica des de Viladaspis

Argençola - Panoràmica des de Viladaspis (Foto: Albert Esteves, 2009)

Situació Camí de Rocamora a Argençola, dalt d'un turó
En un turó boscós, prop de Rocamora, hi ha les restes d'una fortificació, coneguda popularment com Sant Jaume de Viladaspis, que podria correspondre a l'antic castell de Rocamora, escassament documentat. Tenia planta rectangular si bé que només es conserva un llenç del mur occidental. Està fet amb carreus rectangulars, de mida irregular i poc treballats. Sota la fortificació s'endevinen restes d'alguns habitatges. Sembla que prop seu hi havia la primitiva església de Sant Jaume, posteriorment traslladada al pla.
L'accés és força complicat. S'ha de fer a peu i no hi ha cap camí que hi condueixi. Des del turó es veu una àmplia panoràmica de la vall de Rocamora, amb el poblet de Bellmunt de Segarra al fons.