Santa Maria de Vilanera
(L'Escala - Alt Empordà)

L'Escala - Santa Maria de Vilanera, sitges prop del monestir (Foto: Parròquia d'Empúries)

L'Escala - Santa Maria de Vilanera, restes de l'església

L'Escala - Santa Maria de Vilanera, restes de l'església (Foto: Albert Esteves, 2009)

Situació Carretera d'Albons
Necessita intervenció urgent
Prop del mas Vilanera hi ha les restes d'un antic monestir de monges benedictines, fundat el 1328 a instàncies de l'ardiaca de Besalú, Arnau de Soler. La seva germana, Fresca de Soler en va ser la primera abadessa. Es va extingir a inicis del segle XV.
Les restes estan dividides en dos àmbits: el convent, prop de la masia, i l'església, dalt del turó, que segurament servia també de torre de vigilància. Els murs estan fets amb paredat comú lligat amb argamassa i carreus a les cantoneres. Segurament, la construcció del mas va aprofitar materials i estructures de l'antic cenobi.