Església de Sant Martí d'Empúries
(L'Escala - Alt Empordà)

Sant Martí d'Empúries, església, pica romànica (Foto: Parròquia d'Empúries)

Sant Martí d'Empúries, església, làpides exteriors

Sant Martí d'Empúries, església, làpides exteriors (Foto: Albert Esteves, 2009)

Situació Sant Martí d'Empúries
InterèsEspecial interès Interessant
Edifici gòtic tardà començat l'any 1507 (tal com indica una `de les làpides de la façana) i conclòs cap al 1538. Anteriorment hi havia hagut una església romànica, però no se sap segur si era en aquest mateix lloc. Consta d'una sola nau, coberta amb volta de creueria, amb capçalera poligonal i una façana rectangular coronada amb tres pilastres, a mode de merlets, que formen un curiós campanar de cadireta. A la façana hi ha una rosassa, amb cercles lobulats, i una portada d'arc ogival amb tres arquivoltes en degradació, amb l'ornamentació molt desgastada. Damunt la porta hi ha les làpides commemoratives, la del segle X, la del XIII i la del XVI, corresponents a les diverses obres fetes a l'església antiga i a la nova. Entre els carreus del parament hi ha nombrosos fragments de terrissa greco-romana. A l'interior hi destaquen les claus de volta, diverses ares paleocristianes i una pica baptismal romànica.