Església de Santa Maria
(Vilamacolum - Alt Empordà)

Vilamacolum - Santa Mari

Vilamacolum - Santa Mari (Foto: Albert Esteves, 2009)

Vilamacolum - Santa Maria, abans de la restauració

Situació Carrer de l'Església
Està documentada des de l'any 1094. És un temple d'una sola nau, amb absis semicircular, construït en dues etapes: la primera al segle XI i la segona al XII-XIII. A la primera etapa correspon l'absis i una part de la nau. La resta correspon a la segona etapa, encara romànica, i a reformes posteriors (segle XVI) que consistiren en afegir-hi dues capelles laterals, els contraforts i un campanar fortificat. També es va alterar la coberta, d'estil gòtic tardà. La porta, rectangular, és també d'aquesta època però encara es pot veure l'arc de mig punt romànic. En la restauració dels anys 1978-79, es van enderrocar diversos elements de fortificació i altres afegitons posteriors.