Església de Sant Tomàs de Fluvià
(Torroella de Fluvià - Alt Empordà)

Torroella de Fluvià - Sant Tomàs de Fluvià

Torroella de Fluvià - Sant Tomàs de Fluvià (Foto: Albert Esteves, 2009)

Torroella de Fluvià - Sant Tomàs de Fluvià, pintures romàniques

Situació Camí que surt de la ctra. de Torroella a Sant Miquel de Fluvià
InterèsEspecial interès Interessant
Priorat benedictí fundat cap al darrer terç del segle XI pels monjos de Sant Víctor de Marsella. Va tenir un petita comunitat monàstica que es va extingir al segle XV. L'església té una nau amb transsepte i una capçalera formada per un absis central i dues absidioles semicirculars. La nau era coberta amb volta de canó apuntada, que es conserva només fina a la meitat de la nau. Els braços del transseptes es cobreixen amb voltes de quart de cercle, solució inusual que ha fet pensar que la idea original hauria estat un temple de tres naus. La façana on hi ha la porta adovellada i el campanar d'espadanya respon a una reforma tardana, potser deguda als danys causats per la inundació de l'any 1421. De l'interior cal destacar especialment el conjunt pictòric, descobert l'any 1982. Només n'han pervingut les pintures de l'absis i un tram de la volta, restaurades i col·locades sobre un suport sintètic. Alguns especialistes daten les pintures de l'absis, amb el Pantocràtor entre àngels i evangelistes, cap a la fi del segle XII, mentre que les de la nau, amb imatges de la passió de Crist, podrien ser d'inicis del XIII.