Església de Sant Martí
(Vilaverd - Conca de Barberà)

Vilaverd - Església de Sant Martí (Foto: Albert Esteves, 2009)

Vilaverd - Església de Sant Martí, volta gòtica

Vilaverd - Església de Sant Martí, volta gòtica (Foto: Albert Esteves, 2009)

Vilaverd - Església de Sant Martí (Foto: Ruth Ceperuelo, 2020)

Situació Plaça de l'Església
Documentada des de 1193, l'església de Sant Martí conserva en bona part l'estructura romànica, de la segona part del segle XII, malgrat els afegits i reformes posteriors. Originalment era un temple de nau única, coberta amb volta de canó, que s'ha conservat en els seus primers trams. Posteriorment, ja en època gòtica, l'església va ser ampliada amb un creuer, la sagristia i diverses capelles. La façana principal s'obre amb un portal adovellat de punt rodó, amb guardapols exterior, i tres grans obertures per a les campanes. A la façana lateral hi ha una altra porta, més tardana, i un espadanya de dos ulls. En la darrera restauració s'ha eliminat l'arrebossat que recobria el parament i s'ha deixat al descobert la pedra.