Casal dels Josa
(Montblanc | La Vila - Conca de Barberà)

Montblanc - Casal dels Josa (Foto: Albert Esteves, 2009)

Montblanc - Casal dels Josa (Foto: Isaac Fernández, 2012)

Montblanc - Casal dels Josa, abans de la restauració

Situació Carrer Josa. 6
Està situat sota l'església de Santa Maria i originàriament devia estar unit a l'edifici del costat, que estatjava les escrivanies reials i dependències de la cúria. És un edifici del segle XIII, molt modificat durant el segle XVIII, època a la qual pertany la façana esgrafiada. A la façana de ponent es pot veure la porta antiga, d'arc apuntat, mentre que a l’interior es conserven tres grans arcades de pedra. Va pertànyer a la família Vilafranca i després a la noble nissaga dels Josa, arribats a Montblanc durant el primer terç del segle XVIII. El seu darrer membre va ser Joan de Josa, mort sense descendència el 1798. En acabat, la casa va ser coneguda com cal Portuguès. Va ser restaurada el 1978 per acollir el Museu Comarcal.