Església de Santa Maria
(Olesa de Montserrat - Baix Llobregat)

Olesa - Església, entrada (Foto: Manel Morales, 2008)

Olesa de Montserrat - Església de Santa Maria, entrada interior

Olesa de Montserrat - Església de Santa Maria, entrada interior (Foto: Albert Esteves, 2019)

Olesa de Montserrat - Església de Santa Maria, elelemnts de l'església antiga

Olesa de Montserrat - Església de Santa Maria, elelemnts de l'església antiga (Foto: Albert Esteves, 2019)

Olesa de Montserrat - Església de Santa Maria, antiga clau de volta

Olesa de Montserrat - Església de Santa Maria, antiga clau de volta (Foto: Albert Esteves, 2019)

Olesa de Montserrat - Església de Santa Maria, maqueta del temple antic

Olesa de Montserrat - Església de Santa Maria, maqueta del temple antic (Foto: Albert Esteves, 2019)

Situació Plaça de l'Església
El primer esment de l'església de Santa Maria d'Olesa és de començament del segle XI. Aquell primitiu edifici romànic va subsistir fins al segle XIV, quan Olesa ja era possessió del monestir de Montserrat. Aleshores es va substituir per un nou edifici, renovat de nou al segle XVI. Aquest darrer és el que es va mantenir fins el mes de juliol de l'any 1936, quan va ser incendiada. Era un temple de tres naus, del qual només se'n van salvar part de l'estructura i alguns elements, com part de la porta renaixentista, restituïda fa pocs anys.

L'any 1955, per iniciativa del rector Llàtzer Torà, es va iniciar la construcció d'un nou temple, acabat l'any següent. La imatge de Maria Assumpta al Cel és de 1942 i la pintura del presbiteri és de l'artista olesà Amadeu Paltor (pintura feta entre els anys 1984-1988). L'any 2008 es va inaugurar el nou orgue romàntic, obra de Joan Carles Castro.

ARXIU PARROQUIAL (Díptic informatiu que ens tramet Manel Morales i López)

L’Arxiu Parroquial d'Olesa és, per la quantitat i la qualitat del seu fons documental, l’arxiu parroquial més important de l’Arxiprestat de Montserrat i un dels més importants de l’actual Bisbat de Sant Feliu de Llobregat al qual pertany la parròquia d’Olesa de Montserrat. Malgrat que el pas del temps ha deixat la seva marca en el nostre fons arxivístic, ja sigui mitjançant la degradació d’aquest (deguda bàsicament a l’oxidació de la tinta, la fauna bibliòfaga o l’humitat) o fins hi tot la pròpia destrucció de part de la documentació com a conseqüència d’esdeveniments armats de trist record (guerres carlines, guerra civil, ...), la parròquia de Santa Maria d’Olesa de Montserrat ha aconseguit preservar fins als nostres dies un valuós arxiu que conté la història de l’església olesana i la genealogia de les famílies que han viscut a la nostra vila des del segle XIV fins a l’actualitat.

L’Arxiu Parroquial d’Olesa de Montserrat custodia documents històrics de gran valor com el testament de Santa Paula Montal (fundadora de la Congregació de les Reverendes Mares Escolàpies i pionera en l’ensenyament femení) o la referència més antiga a la representació de la Passió d’Olesa datada l’any 1538. A més l’APOM ha sigut objecte, des de la seva inauguració el 10 de juny de 2002 (diada de Santa Oliva), de nombroses donacions que han ampliat qualitativament el seu fons com és el cas de la Biblioteca Boada Bayona, formada per uns 300 llibres aproximadament d’entre els segles XVI i XX.