Can Bages
(Castellar del Vallès - Vallès Occidental)

Castellar del Vallès - Mas de Can Bages, el torrent (Foto: Dani Sagrera, 2009)

Castellar del Vallès - Entorn del mas de Can Bages

Castellar del Vallès - Entorn del mas de Can Bages (Foto: Xavi Arderius, 2009)

Situació Crtra. B-124, Km 5 - polígon Can Carner
El camí per anar-hi és el que enllaça amb el carrer Montsià des del Polígon Industrial de Can Carner, queda darrere la gasolinera que hi ha a la carretera de Sabadell.

A l'entrada ens trobarem amb un paisatge caòtic transformat per les excavadores que hi van entrar per fer-hi un nou polígon industrial. Si seguim el camí asfaltat endins, acabarem de veure el que abans eren els camps de Can Bages. Avall a l’esquerra surt el vell camí que mena a la masia, arrecerada a la part alta de la plana. Ja fa anys que va cessar-hi l’activitat agrícola i la cria de bestiar, amb les obres s'han enderrocat les naus que hi havia.

El mas data segle XVI, tot i que sembla que el 1400 hi surt esmentat un tal Salvador Quer. La part de davant del mas, ara totalment trinxada, era un bosc verd i humit d'alzines joves i pins, hi havia un camí amb un ametller que menava fins a la mina de Can Bages. Si anem fins a baix de tot, trobarem un pla frondós ple d'atzavares i altres arbusts, aquí antigament els masovers del mas hi tenien els horts, just al costat d'un vell meandre que fa el torrent.

La mina de Can Bages està situada a 50 m de la casa, al costat d'uns grans pollancres, sota un relleix situat a la dreta de la casa. Sembla que la mina està encarada sota un tallat de terra argilosa, és alta i té un gran recorregut terra endins i en dues direccions diferents. Al seu davant hi ha una bassa-safareig, tot i que actualment això ha quedat enterrat sota la runa.

Darrere la casa, hi ha el torrent de Can Bages. "De recorregut curt, només uns 1.800 metres, neix a dalt el pla, on hi havia l'antic camí d'accés des de la carretera. Presenta la característica d’anar-se aprofundint ràpidament fins al punt de tornar-se en bona part infranquejable, amb ribassos de 25 o 30 metres. Hi ha un vell camí que el travessa des de l’indret de la parada de la Vallesana, a la trenca de la fàbrica del vidre, fins a una careneta que discorre de nord a sud per sobre i darrere de la casa. Al seu extrem s’hi troba algun corriol embrossat que amb dificultats permet baixar fins al llit del torrent i sortir-ne avall anant a raure Ripoll."

Text: Xavi Arderius
Fonts: Esteve Prat: L'aigua de Castellar del Vallès. Una història a través de la hidràulica (2005); Albert Antonell: Descobrir Castellar, (2007)