Can Bages (Castellar del Vallès - Vallès Occidental)

Castellar del Vallès - Mas de Can Bages

Castellar del Vallès - Entorn del mas de Can Bages

Castellar del Vallès - Entorn del mas de Can Bages (Foto: Xavi Arderius, 2009)

TipusMasia
PeríodeSegle XVI-XVII
Situació Carretera de Sabadell B-124, Km 5 (accés des del Polígon Industrial de Can Carner, pel carrer del Segrià per arribar a la zona de Can Bages)
El camí per anar-hi és el que enllaça amb el carrer Montsià des del Polígon Industrial de Can Carner, queda darrera la gasolinera que hi ha a la carretera de Sabadell.
A l'entrada ens trobarem amb un paisatge caòtic transformat per les excavadores que hi van entrar ara fa un any per fer-hi un nou polígon industrial. Però ara els camps tornen a rebrotar les farigoles, fonolls i altres herbes, que fa un any van remoure per urbanitzar amb un polígon industrial que de moment ha quedat mig fer.
Si seguim el camí asfaltat endins, acabarem de veure el que abans eren els camps de Can Bages. Ja un tros avall a l’esquerra surt el vell camí que mena a la masia, arrecerada a la part alta de la plana. Ja fa anys que va cessar-hi l’activitat agrícola i la cria de bestiar, amb les obres s'han enderrocat les naus que hi havia.
El mas data segle XVI, tot i que sembla que al 1400 hi surt esmentat un tal Salvador Quer.
La part de davant del mas, ara totalment trinxada, era un bosc verd i humit d'alzines joves i pins (es veure encara clarament en el Google-eart), hi havia un camí amb un ametller que menava fins la mina de Can Bages. Si anem fins a baix de tot, trobarem un pla frondós ple d'atzavares i altres arbusts, aquí antigament els masovers del mas hi tenien els horts, just al costat d'un vell meandre que fa el torrent.
La mina de Can Bages està situada a 50 m. de la casa, al costat d'uns grans pollancres, sota un relleix situat a la dreta de la casa. Sembla que la mina està encarada sota un tallat de terra argilosa, és alta i té un gran recorregut terra endins i en dues direccions diferents. Al seu davant hi ha una bassa-safareig, tot i que actualment això ha quedat enterrat sota la runa.
Si som dels que ho volem conèixer amb el detall i veure tots els racons, darrera la casa, hi ha el torrent ben amagat: el torrent de Can Bages. De recorregut curt, només uns 1.800 metres, neix a dalt el pla, on havia l'antic camí d'accés des de la carretera. Presenta la característica d’anar-se aprofundint ràpidament fins el punt de tornar-se en bona part infranquejable, amb ribassos de 25 o 30 metres. Hi ha un vell camí que el travessa des de l’indret de la parada de la Vallesana, a la trenca de la fàbrica del vidre, fins a una careneta que discorre de nord a sud per sobre i darrere de la casa. Al seu extrem s’hi troba algun corriol embrossat que amb dificultats permet baixar fins el llit del torrent i sortir-ne avall anant a raure Ripoll.
Text: Xavi Arderius
Fonts: L'aigua de Castellar del Vallès - Una història a través de la hidràulica, Esteve Prat (2005) -
Descobrir Castellar, Albert Antonell (2007)