Antic Hospital
(L'Espluga de Francolí - Conca de Barberà)

L'Espluga de Francolí - Antic Hospital, interior (Foto: Ajuntm. de l'Espluga)

L'Espluga de Francolí - Antic Hospital, escuts de la família Ferrer

L'Espluga de Francolí - Antic Hospital, escuts de la família Ferrer (Foto: Albert Esteves, 2009)

L'Espluga de Francolí - Antic Hospital, 1917

L'Espluga de Francolí - Antic Hospital, 1917 (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1917)

Situació Plaça de l'Església
Fundat cap a la fi del segle XIV per l'orde dels Cavallers Hospitalaris de Sant Joan de Jerusalem. Sembla que en el mateix indret hi havia hagut abans una leproseria, documentada des del segle XII. L'edifici, restaurat modernament, consta de planta baixa amb pati interior, des del qual s'accedeix a la planta noble per mitjà d'una escala sostinguda per un arc rampant. La façana és de pedra picada, amb un portal adovellat on hi ha els escuts de la família Ferrer, benefactors de l'Hospital. Hi destaca la finestra coronella gòtica, formada per dos arcs trilobulats separats per una fina columna amb capitell octogonal llis. En l'actualitat acull diverses dependències municipals.