Torre del castell de l'Espluga
(L'Espluga de Francolí - Conca de Barberà)

L'Espluga de Francolí - Torre del castell

L'Espluga de Francolí - Torre del castell (Foto: Albert Esteves, 2009)

L'Espluga de Francolí - Castell, litografia del segle XIX

Situació Ametllers
El castell de l'Espluga, d'origen remot i que al segle XIII pertanyia als templers, era una fortificació de notables proporcions situada al capdamunt del poble. Comptava amb sis torres quadrades que defensaven un gran pati d'armes envoltat per les estances del castell. Durant els segles XIV i XV s'hi van celebrar diversos capítols provincials de l'orde dels Hospitalers. Va ser destruït en part durant les guerres carlines del segle XIX i posteriorment desamortitzat i parcel·lat per construir-hi cases (el que avui en dia és el carrer del Castell). Les seves pedres van ser aprofitades per bastir l'església nova. En resta una torre, visible des del carrer Ametllers, que conserva els carreus de pedra picada a les cantoneres.