Creu de la Banya
(Santa Coloma de Queralt - Conca de Barberà)

Santa Coloma de Queralt - Creu de la Banya

Santa Coloma de Queralt - Creu de la Banya (Foto: Albert Esteves, 2009)

Santa Coloma de Queralt - Creu de la Banya, al seu emplaçament original

Santa Coloma de Queralt - Creu de la Banya, al seu emplaçament original (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1923)

Santa Coloma de Queralt - Creu de la Banya (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2010)

TipusCreus monumentals
Situació Castell de Santa Coloma, vestíbul
Situada originalment al trencall del camí d'Aguiló. Va ser abatuda per una forta ventada l'any 1982 i emplaçada posteriorment a l'interior del castell. Té la part superior escapçada. És d'estil encara gòtic tardà, amb els extrems de la creu decorats amb flors. Mostra a una cara el Crist crucificat amb l'escut dels Queralt i a l'altra cara, la Mare de Déu, amb el mateix escut. El nus és octogonal i mostra les imatges de santa Coloma, sant Pere, sant Pau i sant Magí, un motiu floral i l'escut dels Requesens. Podria datar-se al segle XV, quan aquesta família posseïa la carlania de la vila.