Plaça Major
(Santa Coloma de Queralt - Conca de Barberà)

Santa Coloma de Queralt - Plaça Major (Foto: Albert Esteves, 2009)

Santa Coloma de Queralt - Plaça Major, vista aèria

Santa Coloma de Queralt - Plaça Major, vista aèria (Foto: Google Maps, 2009)

Santa Coloma de Queralt - Plaça Major, 1912

Santa Coloma de Queralt - Plaça Major, 1912 (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1923)

Santa Coloma de Queralt - Plaça Major, 1914

Santa Coloma de Queralt - Plaça Major, 1914 (Foto: Joan Roig i Font, Fons Salvany-Biblioteca de Catalunya, 1914)

Santa Coloma de Queralt - Plaça Major, 1923

Santa Coloma de Queralt - Plaça Major, 1923 (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1923)

Santa Coloma de Queralt - Plaça Major (Foto: Baldiri, Wikimedia Commons, 2007)

Situació Plaça Major
InterèsEspecial interès Interessant
La Plaça Major, antigament dita Plaça de les Eres, és un gran espai en forma de trapezi que constitueix el cor del nucli antic de la vila. Es va formar a començament del segle XIII, coincidint amb el notable creixement demogràfic que va fer sorgir també el carrer Major i el carrer del Mig. En aquella època la vila era senyorejada per l'orde del Temple. Des de 1222 s'hi celebra mercat i, des de 1312, la fira de Santa Tecla, dedicada a la ramaderia. Des dels seus inicis és una plaça porxada. Les façanes que hi aboquen són de diferents èpoques i entre elles hi destaca la Casa de la Vila. Són molt notables algunes es baranes de forja que ornamenten els balcons d'algunes cases.