Sepulcre de Pere V de Queralt i Alamanda de Rocabertí
(Santa Coloma de Queralt - Conca de Barberà)

Santa Coloma de Queralt - Sepulcre de Pere V de Queralt i Alamanda de Rocabertí

Santa Coloma de Queralt - Sepulcre de Pere V de Queralt i Alamanda de Rocabertí (Foto: Josep Borrell, Web Ajunt.SCQ)

Santa Coloma de Queralt - Sepulcre de Pere V de Queralt i Alamanda de Rocabertí (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1912)

AutorPere Ciroll
Situació Santa Maria de Bell-lloc
A l'interior de l'església de Santa Maria de Bell-lloc es conserva el sepulcre de Pere V de Queralt i Alamanda de Rocabertí, tot i que aquesta finalment no hi va ser enterrada per desavinences familiars. L'obra va ser encarregada per Dalmau I, fill dels anteriors, l'any 1368 a l'escultor local Pere Ciroll, i va ser enllestida dos anys després. És un sarcòfag de pedra esculpit pels quatre costats que, temps després es va separar en dues parts que van ser adossades a les parets del temple, tal i com es pot observar a les fotografies antigues. En fer la restauració de l'església es van retornar a la situació original. A la coberta hi destaquen les estàtues jacents dels dos esposos, ell vestit amb armadura i amb una espasa entre els braços, i ella amb túnica i un llarg rosari. A la part baixa hi ha un seguit de relleus amb grups de tres o quatre persones en actitud de dol. A la part del cap hi ha un cavaller caient del seu cavall i a la part dels peus un altre amb l'escut invertit i l'estendard baix, també com expressió de dol.