Mas d'en Briàs
(Santa Coloma de Queralt - Conca de Barberà)

Santa Coloma de Queralt - Mas d'en Briàs

Santa Coloma de Queralt - Mas d'en Briàs (Foto: Albert Esteves, 2009)

Situació Camí que surt de la carretera d'Igualada
Necessita intervenció urgent
Al sector de camps de conreu que hi ha entre Santa Coloma i Aguiló hi algunes masies d'interès. Una d'elles es el mas d'en Briàs, un edifici de planta baixa i dos pisos, amb un cos central més elevat on hi ha les golfes. Aquest cos té un coronament ondulat, típicament barroc, a la façana posterior. A la principal, precedida per un pati tancat, hi ha un balcó emmarcat amb pedra, a la llinda del qual hi ha gravada la data de 1738.

Segons ens informa Josep Mª Rovira, deu el seu nom a un mariscal de les tropes de Felip V que adquirí el mas i alguna altra casa dins el poble de Santa Coloma de Queralt. Aquest home reféu part de la façana, que ara és la principal, i altres finestrals i també aixecà el sostre del primer pis. Però el mas és molt anterior, ja que el 1449 ja era abandonat, probablement per la pesta del 1348.

Josep Oms i Piera ens indica que el nom del mas es deu a Francisco de Bryas de Malenghein, originari de Flandes i casat amb Coloma Castellet, propietària del mas l'any 1780. Francisco de Bryas era Brigadier d'Estat Major de Tarragona.