Plaça de les Fonts
(Olesa de Montserrat - Baix Llobregat)

Olesa de Montserrat - Font de la plaça

Olesa de Montserrat - Font de la plaça (Foto: Albert Esteves, 2019)

Olesa de Montserrat - Plaça de les Fonts (Foto: Jaume Biosca -Arxiu fotogràfic C.E.C.-, 1935)

Situació Plaça de les Fonts
La plaça de les Fonts és potser l'estampa més característica d'Olesa. Antigament havia estat el Mercat de la Verdura. Pel que fa a la font, coneguda com a "font de la Bareia", ja hi ha notícies el 1693, tot i que oficialment la inauguració es va fer l'any 1858. Fins al 1919 van existir tres cases al centre de la plaça, que tenien adossades les fonts en una cantonada. Els anys vint els brolladors sortien d'un pedestal quadrangular de pedra situat a un nivell inferior amb escales per baixar-hi (veure foto antiga). La font actual és dels anys noranta. Els edificis que envolten la plaça són bàsicament del segle XIX tot i que algun d'ells, com Cal Bià o Els Porxos de la Plaça, tenen el seu origen al segle XIV.