Església de Sant Jaume de Vallespinosa
(Pontils - Conca de Barberà)

Pontils - Església de Sant Jaume de Vallespinosa

Pontils - Església de Sant Jaume de Vallespinosa (Foto: Albert Esteves, 2009)

Situació Vallespinosa
Construïda durant el segle XIII per substituir com a parroquial a la veïna capella del castell, que s'havia quedat massa petita. Sembla que les obres van continuar durant el primer terç del segle XIV. Consta d'una sola nau sense presbiteri diferenciat, coberta amb volta de canó apuntat. Tardanament es van obrir tres capelles laterals i es modificaren les façanes. La que dóna a la plaça està porticada amb dues grans arcades ogivals. Al Museu Diocesà de Tarragona es conserven notables obres d'art procedents d'aquestes església, entre les quals hi destaca el retaule gòtic de Sant Jaume el Major, atribuït a Joan Mates.