Ruïnes del castell de Savella
(Conesa - Conca de Barberà)

Conesa - Restes del castell de Savella (Foto: Albert Esteves, 2009)

Conesa - Restes del poble de Savella

Conesa - Restes del poble de Savella (Foto: Albert Esteves, 2009)

Situació Camí de Savella, des de Conesa
L'antic vilatge de Savella és avui completament enrunat. En resta només l'església romànica de Sant Pere, un mas un xic allunyat i les escasses restes del castell i les cases del poble envaïdes pels arbres i la vegetació.
El castell està documentat des de 1079, denominat aleshores castro Veiga. El lloc va ser adquirit pel monestir de Santes Creus l'any 1385. Durant el segle XV va patir els estralls de la pesta negra i degué restar gairebé despoblat. Durant els segles següents només hi consten quatre famílies.
Del castell en resta la base d'una torre de planta circular i diversos trams de la muralla, que descriu un perímetre força ampli. De les cases del poble, que degué estar emmurallat, s'en conserven només les bases d'alguns murs i un munt de pedres disperses.