Monestir de Poblet - Retaule de Santa Maria
(Monestir de Poblet - Conca de Barberà)

Monestir de Poblet - Detall retaule

Monestir de Poblet - Detall retaule (Foto: Joan Yeguas)

AutorDamià Forment i taller
Situació Poblet
InterèsEspecial interès Interessant
Obra senyera de l'escultura catalana del Renaixement. Va ser esculpit en alabastre per Damià Forment entre 1527 i 1529. Presenta una estructura a la romana. El basament està format per dues filades de plafons, amb dues portes als extrems. Els plafons inferiors estan ornamentats amb grotescs i els del damunt presenten cinc escenes de la Passió, força mutilades en les destrosses del segle XIX. El retaule pròpiament dit està dividit horitzontalment en tres cossos, més un coronament on hi ha el Calvari. El primer cos està presidit per la imatge, restaurada, de la Mare de Déu i sis talles de sants de factura moderna. La segona franja mostra escenes de la vida de Maria, i la tercera és centrada per una imatge de Crist beneint, flanquejada per les figures aparellades dels dotze apòstols. El conjunt es caracteritza per tenir tota la superfície profusament ornamentada amb tot el catàleg del repertori romà, a base de grotescs, fullatges, fruites i angelots. Al final de l'obra, els monjos no es van sentir satisfets perquè s'havien incomplert alguns punts del contracte, com l'ús d'un alabastre local, d'inferior qualitat del pactat.
Amb l'exclaustració, el 1835, el posterior saqueig va deixar el retaule molt malmès i algunes imatges van ser destruïdes o robades. L'any 1940 s'inicià la restauració.