Montbrió de la Marca
(Sarral - Conca de Barberà)

Sarral - Montbrió de la Marca (Foto: Albert Esteves, 2010)

Sarral - Montbrió de la Marca. Turó on hi havia el castell

Sarral - Montbrió de la Marca. Turó on hi havia el castell (Foto: Francesc Vidal-Barraquer, 2022)

Situació Ctra. 2333, desviació de la ctra. de Sarral a Santa Coloma de Queralt
Va ser municipi independent, juntament amb Vallverd, fins l'any 1972. El seu origen és molt antic i el seu nom fa referència a que fou zona de frontera entre la Catalunya Vella i els territoris sarraïns. El lloc està documentat des de l'any 1073. Estava dominat per un castell, situat al cim el turó on hi ha les cases del poble, i del qual no n'ha restat cap vestigi. Durant els segles XII i XIII els seus senyors eren els Puigverd, dels quals va passar a l'orde del Temple i, extingida aquesta, a la de l'Hospital, fins a l'extinció de les senyories.

És un poblet petit que es desenvolupà durant els segles XVIII i XIX i que es va anar despoblant al llarg del XX. Conserva alguns carrerons estrets i costeruts coberts amb un embigat de fusta.