Casa forta de Llorac
(Llorac - Conca de Barberà)

Llorac - Castell, escut dels Alenyà

Llorac - Castell, escut dels Alenyà (Foto: Albert Esteves, 2010)

Llorac - Castell

Situació Llorac, dalt del poble
Casa forta d'origen medieval, amb modificacions d'època moderna. Té planta rectangular amb una inflexió en una de les cares, al lloc on hi ha actualment la porta. Coberta a un sol vessant. Està feta amb carreus de mida petita disposats en filades irregulars. A les cantoneres els carreus són més grans i ben escairats. En un d'aquests carreus hi ha un escut en forma d'ala, l'escut d'armes de la família Alenyà, que va adquirir el senyoriu de Llorac l'any 1342. A partir del segle XVI, el lloc va pertànyer als Guimerà. Ens inclinem a pensar que l'edifici va ser construït al llarg del segle XIV i no es pot assegurar que es tracti d'una reforma del castell de Llorac, documentat des del segle XII.