Nucli antic
(Forès - Conca de Barberà)

Forès - Carrer del nucli antic (Foto: Albert Esteves, 2010)

Forès - Casa antiga

Forès - Casa antiga (Foto: Albert Esteves, 2010)

Situació
El nucli antic de Forès es troba enlairat dalt d'un turó, a redós del seu desaparegut castell, documentat des del segle XI. Va ser un poble important i força poblat durant l'edat mitjana, amb més d'un centenar de cases al segle XIV. A partir del segle següent la demografia va anar davallant i es va mantenir baixa (entre 20 i 30 llars) fins a la segona meitat del segle XIX. Poc a poc els pobladors van anar desplaçant-se al peu del turó, a l'indret conegut com el Pla de la Bassa. Modernament, moltes cases del nucli antic han estat restaurades i convertides en segona residència. Es conserven molts detalls antics, dels segles XVI i XVII, com els portals adovellats, arcs ogivals o finestres amb guardapols motllurats d'època renaixentista.