Cal Tutor
(Collbató - Baix Llobregat)

Collbató - Cal Tutor, detall de la finestra

Collbató - Cal Tutor, detall de la finestra (Foto: Albert Esteves, 2009)

Collbató - Cal Tutor (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1912)

Situació Plaça de l'Església, 5
Casal del segle XIII on hi residia el representant de l'abadia de Montserrat, conegut com el "tutor". El monestir exercia la senyoria del terme de Collbató des del 1380. Antigament l'edifici era més gran i probablement abastava les cases annexes. Malgrat les transformacions, conserva bona part dels seus elements originals, d'entre els quals en destaca l'ampli portal adovellat i les dues finestres coronelles, típicament gòtiques, amb els capitells esculpits. A l'interior conserva algunes arcades ogivals. La casa es coneix també com can Vacarisas, cognom de la família resident.