Park Güell: la plaça central
(Barcelona | La Salut - Barcelonès)

Barcelona - Park Güell. Plaça

Barcelona - Park Güell. Plaça (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Park Güell. Plaça (Foto: Valentí Pons, 2006)

Barcelona - Park Güell. Plaça (Foto: Amador Alvarez - Llicència “Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International” (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en), 2010)

TipusParcs i jardins
AutorAntoni Gaudí Cornet / Josep M. Jujol Gibert
Situació Park Güell
InterèsEspecial interès Interessant
La plaça central va ser edificada entre 1907 i 1913. En el projecte se la denominava Teatre Grec, amb l'objectiu que s'hi poguessin celebrar grans espectacles a l'aire lliure. Modernament, se l'ha batejat com a plaça de la Natura.

És un espai que no respon a l'orografia natural del terreny sinó que està parcialment excavada a la roca, mentre que la major part està suportada per les columnes de la Sala Hipòstila. Té una planta ovalada d'uns 2700 m², amb una barana perimetral ondulada que mesura 110 metres i que serveix de banc. Aquesta barana, recoberta tota ella de trencadís ceràmic i material de rebuig, a tall de "collage", va ser dissenyada amb la col·laboració de Josep M. Jujol.

La plaça no està pavimentada i l'aigua que recull és drenada cap a les columnes que li fan de suport i conduïda a un dipòsit subterrani que serveix per regar els jardins del parc.

Entre 1984 i 1993, Martínez Lapeña-Torres Arquitectes van restaurar la plaça, el banc i la sala hipòstila. Al banc, va col·laborar-hi el ceramista Toni Cumella, que, a diferència de restauradors anteriors (que canviaven les peces multicolors originals deteriorades per altres ben neutres), crea lliurement rajoles noves que puguin combinar-se amb les antigues.