Castell
(Solivella - Conca de Barberà)

Solivella - Castell

Solivella - Castell

Solivella - Castell (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1919)

Situació Plaça del Castell
El primer castell es va construir a Solivella cap a mitjan segle XII per Gombau d'Oluja. Durant el segle XIII va pertànyer als Puigverd i després als Anglesola. Retornat a la corona al segle següent, i després de passar per diverses mans, el rei Alfons el Magnànim el va vendre a Ramon Berenguer de Llorac l'any 1424.

Cap a la fi del segle XV o inicis del XVI els Llorac van construir-hi, aprofitant les construccions antigues, un gran palau renaixentista, voltat de muralles i fossars, amb torres rodones als angles i un gran pati central . L'any 1599, Felip III va crear la baronia de Solivella. Al segle XVIII el castell va passar, per matrimoni, a mans de la família Despujol.

Les guerres carlines van deixar el castell molt malmès, tot i que es conservaven els seus elements principals i mica a mica es va anar arruïnant fins que l'any 1915 l'ajuntament el va dinamitar.
Actualment resta només dempeus un dels angles i un portal medieval, així com diverses restes de torres, cisternes, murs i el gran pati d’armes, tot plegat acuradament restaurat l'any 2008.