Església de Santa Maria
(Terrassa | Sant Pere i Vallparadís - Vallès Occidental)

Terrassa - Església de Santa Maria (Foto: Albert Esteves, 2010)

Terrassa - Església de Santa Maria (Foto: Albert Esteves, 2022)

Terrassa - Església de Santa Maria (Foto: Alfons Martín, 2015)

Terrassa - Església de Santa Maria. Absidiola dedicada a Sant Tomàs Becket

Terrassa - Església de Santa Maria. Absidiola dedicada a Sant Tomàs Becket (Foto: Albert Esteves, 2022)

Terrassa - Església de Santa Maria, retaule

Terrassa - Església de Santa Maria, retaule (Foto: Alfons Martín, 2015)

Terrassa - Església de Santa Maria, mosaic

Terrassa - Església de Santa Maria, mosaic (Foto: Alfons Martín, 2015)

Terrassa - Església de Santa Maria, mosaic (Foto: X. Caballé)

Terrassa - Església de Santa Maria (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1912)

Terrassa - Església de Santa Maria, planta

Situació Plaça Rector Homs
Va ser la primitiva basílica episcopal. Aprofita el mosaic del sòl d'una església paleocristiana del segle IV. L'edifici actual, romànic de tradició llombarda, és de començament del segle XII. La capçalera és anterior, d'època preromànica, formada per un arc de ferradura que a l'exterior esdevé quadrangular. La nau és de creu llatina, amb creuer, cimbori i campanar de torre damunt d'aquest. La façana, la part anterior de la nau i el cimbori estan ornamentats amb bandes i arcuacions llombardes. La porta d'entrada és de punt rodó, molt senzilla. A la façana sud hi ha un pòrtic de quatre arcs de mig punt, resta del claustre de la canònica augustiniana instal·lada al segle XII i que va durar fins al 1592.

A l'interior de l'església hi ha elements de gran interès. L'absis conserva restes de pintures murals del segle X. Una absidiola presenta uns frescos de cap al 1180 que representen el cicle de sant Tomàs Becket. I al transsepte hi ha tres retaules gòtics de gran importància: el dels sants Abdó i Senén, obra de Jaume Huguet per a l'església de Sant Pere, pintat el 1460; el de Sant Miquel, obra de Jaume Cirera i Guillem Talarn, d'entre 1450 i 1451; i el retaule major de Sant Pere, obra de Lluís Borrassà del 1411. També hi ha restes de mosaics del segle V.